Lifestyle

Hoe schadelijk is alcohol voor je spiermassa?

Hoe schadelijk is alcohol voor je spiermassa?

Je bent jong en wil eigenlijk twee dingen; Veel feesten met veel alcohol en een shredded fitness lichaam hebben. Echter hoor je overal in de fitnesswereld dat alcohol en het opbouwen van spiermassa niet samen gaan, maar is deze aanname wel helemaal terecht? Zijn die biertjes die je op een zaterdagavond drinkt wel echt zo schadelijk voor je spiermassa?

 

Effect op spierherstel

Bij het effect van alcohol op het herstellen, oftewel aanmaken van spiermassa moet er gekeken worden naar de hoeveelheid alcohol die ingenomen wordt op een avond.
Het zal je misschien verbazen maar als jij tot 6 glazen alcohol drinkt op een avond dan is er geen significant verschil te zien in het herstel en de aanmaak van spiermassa ten opzichte van een niet-drinker.

Hierbij zal wel het hormoon cortisol worden aangemaakt. Cortisol is een hormoon wat in stressvolle situaties een energieboost kan geven. Eiwitten uit je spieren kunnen hierdoor ook worden afgebroken omdat je lichaam ineens heel veel energie nodig heeft. Niet ideaal bij het aanmaken van spiermassa.

Ook daalt de testosteron aanmaak. Dit hormoon is erg belangrijk bij het aanmaken van spiermassa. Naarmate je ouder wordt zal deze daling in testosteron bij alcoholgebruik alleen maar groter worden.

Als je dus een keer in de week 5 biertjes drinkt zal dit nauwelijks effect geven op je spierherstel. Wanneer dit echter uitgebreid wordt naar twee avonden per week of meer dan 5 biertjes op één avond gaat het daadwerkelijk effect hebben op de aanmaak van spiermassa.

Nadelen van alcohol op je sportprestaties

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Na een dronken avond wil je de dacht erna aan jezelf laten zien dat je toch de discipline kan opbrengen om naar de sportschool te gaan. Maar is dit eigenlijk wel zo een goed idee?

 

Hiervoor moeten we wederom kijken naar de hoeveelheid alcohol die je inneemt en hoe je hierop reageert. Als jij slechts een paar biertjes op een avond consumeert en je de volgende dag topfit voelt zal dit niet veel effect hebben op je sportprestaties.

 

Echter wanneer je de volgende dag 2 paracetamols nodig hebt van de drank kun je ervan uitgaan dat je die dag niet veel indruk zal maken in de sportschool en de dag erna ook niet.

Vaak geen goede relatie tussen vetverlies en alcohol

Het is geen geheim dat alcoholische drankjes vaak heel erg calorierijk zijn. Bij overmatig gebruik kan het gebeuren dat, wanneer je doel vetverlies is, je veel meer calorieën binnenkrijgt dan dat toegelaten is voor vetverlies.

Relevante blog artikelen